Leca napisao:Voće ujutru – nikada... Osim toga, klinički je dokazano da voće ne treba uzimati ujutro... Za doručak se ne uzimaju prosti šećer (med, običan šećer, voće)... Desert nikad uz ručak... Slatkiše i voće treba konzumirati između glavnih obroka, a ne odmah posle njih.
Leca napisao:Da bi hrononutritivni režim dao najbolje rezultate, potrebno je obaviti testiranje netolerancije na hranu...
Vega napisao:Skenirala sam najsvežiji priručnik "Program ishrane dr Gifing - Mala škola fiziologije". U vidu skripti je, a imam i par dodatnih listova sa najsažetijim instrukcijama (posebno za restriktivni period prvih 4 sedmice). Priručnik detaljnije od prethodnih izdanja (knjižica, plus jedan okačen na Netu) objašnjava fiziološku pozadinu, kako naš organizam funkcioniše, kako to znanje možemo najpametnije iskoristiti u cilju ne samo gubitka viška (i to iz masti, ne iz mišića) već i poboljšanja raznih zdravstvenih tegoba.
Program ove dr je zaštićen autorskim pravima ali sama skripta nisu - čak nas dr podstiče da uputimo i druge u ove principe. Zato sam mislila najpre da ga ovako skeniranog okačim negde pa da ga skida ko hoće, ali sam se predomislila. Ne bih volela da budem prva ruka iz koje će neki sa lošim namerama doći do materijala - napr. da ga koristi na neki komercijalni način. Znam da takvi nadju način da dodju do materijala ali ne bih da budem direktni izvor. Zato sam se odlučila da ovde to obznanim pa oni koji su zainteresovani za hrono program ishrane (sada nas na forumu koji smo po hrono ima četiri koliko znam) neka mi se jave na PP pa ću im ga poslati. A i vas onda molim da dalje prosledjujete samo onima koje poznajete bilo u RL ili preko foruma.
Naravno, svima preporučujem odlazak na bar osnovni pregled u ordinaciju ove dr. Mene je oduševilo koliko podataka daje InBody analiza sastava tela i verujem da to treba znati (napr. da li nam je masnoća uglavnom potkožna/celulit ili se nalazi u unutrašnjim organima, procena minerala u kostima, odnosi masti vs mišići segmentno, koliko imamo vode unutar a koliko van ćelija, edema... i šta bi bilo idealno stanje za nas). Urade vam i njihov test netolerancije na namirnice, razgovarate sa lekarom (treba da dodjete sa detaljnijom krvnom slikom - oni traže neki minimum parametara, ja sam uradila i neke dodatne pokazatelje) i sa nutricionistom o svojim specifičnostima. Složeniji pregledi verovatno obuhvataju i merenje nivoa slobodnih radikala u krvi i biokapaciteta krvne plazme za opdbranu od njih... Sve ima na njihovom sajtu ili ih zovite. Ovo su samo moje preporuke u najboljoj nameri ali znam da je i osnovni pregled skup (a onima koji nisu iz Bgd organizaciono možda i neizvodljiv) ali bar je priručnik onome ko pažljivo čita i razmišlja o pročitanom odličan izvor.
Bilo bi dobro da svaku dilemu oko hrono rešavamo ovde a ne po dnevnicima (znam da se tamo lako raspričamo, ali to onda ostane zatrpano) - oslanjajući se na sam priručnik/skipta. Od sutra ću verovatno imati još manje vremena za forum pa ću još manje moći da privirujem u dnevnike.
Vega napisao:Pitanje za sve koji su već bili na kontroli: da li ste nosili na kontrolu jelovnike i za koji period? Koliko oni to uopšte gledaju? Niko mi u AAC nije rekao da treba da ih vodim ni donesem. Da li su vama tražili da ih donesete?
Meni sledi ona prva kontrola posle mesec dana (uključena u paket osnovnog pregleda) ali ću imati jelovnike tek za prvu polovinu.
Mačka, nadam se da ćeš pomoći da ova se ovaj topik obogati. Svi kao da su koncentrisani samo na dnevnike, a ti ga (još) nemaš, pa se nadam tvom doprinosu ovde. Posebno mi je zanimljiv tvoj prvi post kod Boki - pa bih ti predložila da veći deo tog posta kopiraš na ovaj topik, kao i delove sledećih gde pišeš o svom AAC iskustvu. Naravno i recepte bi ovde mogla da okačiš.
Btw, znaš li da li možda neko dodaje šećer kada prži luk ili se on skoro sam karamelizuje kada se dugo prži? (a što ne volim to izbezobličavanje povrća do neprepoznatljivosti). Inače, u primerima jelovnika u skriptama ne primećujem da se pominje nešto bilo koji luk (ok, naglašeno je da su ti primeri tek onako tu - i mnogi imaju izuzetke od hrono principa). Imam utisak da je slično paradajzu luk skrobastije povrće. Bar kad mi se desi da se beli luk duže zadrži u šerpi, tj. više skuva (ili u rerni kada se peče riba) bude jako slatkog ukusa. Uprženi crni luk (kao za prebranac) je isto sladak. U skriptama se stalno pominje visok GI kuvane šargarepe, korena celera i cvekle a ništa o pečenim/prženim/kuvanim lukovima!?
Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 34 gosta
Copyright 2017 © Dijeta.net. All Rights Reserved. Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Limited.